Welkom, geinteresseerde Heidehipper

Dit weblog is bedoeld om het gezamenlijke vogelen wat te blijven stimuleren. Hiertoe wordt jaarlijks een ongedwongen excursieprogramma opgesteld.

woensdag 1 april 2009

Reisverslag Ethiopie (door: Geert Jan)

Bezoek aan Entoto, een berg gelegen naast Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.

Van zondag 22 maart tot en met 28 maart ben ik voor Royal Haskoning in Ethiopië geweest om een workshop te faciliteren over klimaatverandering. Dit voor een Wereldbank-project. Mijn vlucht terug naar Nederland was in de nacht van zaterdag op zondag waardoor ik wat ruimte had om de natuur in te trekken.

Zaterdag 28 maart 2009 ben ik ’s ochtends om 6 uur met een Ethiopische gids naar de Entoto hoogvlakte gereden. We reden door een ontwakende stad. Er waren al veel mensen op de been, vooral orthodoxe christenen die het feest van Gabriël gingen vieren. Ook wandelden groepen vrouwen de berg op om hout te gaan sprokkelen in de uitgestrekte Eucalypthusbossen in dit gebied. De eerste verkopers openden hun stalletjes.

Via een smal wegje reden we in een oud autootje de berg op. Bovenop de berg is een soort plateau met bos, wat kleine dorpjes en landbouwgrond. Het was het einde van de droge tijd en dat was goed zichtbaar, de aarde was kurkdroog. De eerste vogels die ik zag zaten in begroeiing en bij een hooiberg aan de rand van een dorpje en waren ondermeer een aantal Tanzaniaanse spekvreters, Cercomela sordida, een vreemde naam voor een mooi tapuitachtig dier; gespikkelde duiven (Columba guinea), rouwtortels (Streptopelia lugens), een aantal Tacazzehoningzuigers (Nectarinia tacazze), een gekraagde klauwier (Lanius collaris), grijskopmussen (Passer griseus), Rüppels kanaries (Serinus tristiatus) en gestreepte kanaries (S. striolatus).

Na deze eerste vogels gingen we een stuk Eucalypthusbos in. Dit is een exotische genera die uit Australië afkomstig is. Het bos was opvallend arm aan vogels. Toch had ik hier de mooiste ervaring van de ochtend. Twee dikbekraven (Corvus crassirostris) vlogen op uit een boom, waarschijnlijk hadden ze er een nest, en vlogen al roepend vrij laag over. Ik probeerde hun geluid te imiteren wat ze nog nieuwsgierig maakte (zie foto). Prachtige dieren en een mooi geluid (van de vogels wel te verstaan). Toen we het bos uitliepen vlogen er bij een klein orthodox kerkje een aantal witkraagduiven (Columba albitorques), heel mooie dieren en een nieuwe levensoort voor ondergetekende.

Na deze ervaring gingen we een akkergebied in. Hier zaten een aantal lelibissen (Bostrychia carunculata), zie foto, ook een endeem voor Ethiopië. Overigens is het aantal endemen in Ethiopië gedaald nu Eritrea onafhankelijk is geworden. Deze akker was rijk aan leeuweriken en piepers, waaronder de mooie roodkapleeuwerik (Calandra cinerea). Daarnaast zaten er vijf acacialijsters (Turdus litsitsirupa) en een Kaapse roek (Corvus capensis). Aan de rand van de akkers, bij een dorpje, zong de zwartkopkanarie (Serinus nigriceps), wederom een endeem. Op een electriciteitspaal zat een jakhalsbuizerd (Buteo rufofuscus). Toen we de akkers over waren gelopen kwamen we in een ander stuk bos, wederom Eucalypthus, maar toch wat meer gevarieerd dan het eerste stuk bos. Hier liepen we langs een bedding van een droog bergbeekje en vlogen er een aantal kuiffrankolijnen (Francolinus sephaena) op. Ze vlogen met veel kabaal op en landden een stuk verder. We hebben ze weer proberen op te zoeken, wat niet makkelijk was in dit terrein, maar we hoorden ze wel maar zagen ze niet meer. De ondergroei was te dicht en ze lieten zich jammergenoeg niet meer zien.

Ik was een aantal jaren geleden al eens naar Entoto toegeweest, op doorreis van Sudan naar Nederland en had een aantal soorten toen al gezien. Toch leverde deze ochtendtrip me drie ‘lifers’ op, namelijk de dikbekraaf, Tanzaniaanse spekvreter en witkraagduif. Belangrijker dan dit was de rijke ervaring van een lange ochtend in een prachtige natuur.




Vriendelijke groet,
Geert Jan

Winter big day 2009 weer groot succes!

De start van deze winter big day van 3 januari 2009 was zoals voorgaande jaren in Dronten, met als gebied zuidelijk en oostelijk Flevoland. Het was een winterse, koude dag met veel bevroren water. Bij de Knardijk was het bijzonder druk met schaatsvolk. Watervogels concentreerden zich bij wakken en onbevroren kwelsloten. De grote wateren als ketelmeer en IJsselmeer waren nog steeds grotendeels ijsvrij.

Jeroen was te ziek en daardoor moesten Simon en Hans samen de klus klaren. Annelies had problemen met de oppas zodat er dit jaar geen damesteam gevormd kon worden. Het resulteerde in de volgende teams:
- Simon en Hans,
- Dirk-Jan, Bendiks en Judith,
- Peter en André,
- Cees en Pieter.

Onder het motto “meedoen is belangrijker dan winnen” gingen de vier teams er vanaf 8.30 uur erg fanatiek tegen aan om de meeste soorten te scoren.
Er zijn door de teams verschillende strategieën toegepast. Zo hebben Peter en André voor een half uur de schaatsen onder gebonden. Heeft dit inderdaad extra soorten opgeleverd of deed deze actie hen op deze koude dag de das om?
De fotoboys lieten zich afleiden door kruiend ijs dat ze digitaal wilden vastleggen. Judith kon ze hiervan niet weerhouden. Misschien konden ze het goed maken door aan het einde van de dag de bossoorten te gaan doen.
Simon en Hans werden gevreesd voor hun sterke vogelkennis en scherpte, dat altijd garant staat voor een lange scorelijst.
Cees en Pieter hadden voor deze dag het uitgangspunt: 'sober en doelmatig'. Wellicht met de minst gereden kilometers kwamen ze ruim vóór vijf uur als eerste terug met het gevoel ouderwets lekker gevogeld te hebben.

Na veel getel, gehertel, ongeloof, verwarring, gecheck en gedubbelcheck kwam het uiteindelijk tot de volgende eindstand:
Dirk-Jan, Bendiks en Judith: 81
Peter en André: 85
Simon en Hans: 87
Cees en Pieter: 88

In totaal zijn er gezamenlijk circa 102 verschillende vogelsoorten gezien.
Als leukere soorten zijn te melden: Zeearend (OVP + IJsselmonding), Ruigpootbuizerd, Kleine rietgans, Topper, Bokje, Houtsnip, Bonte kraai, Kruisbek, Frater, Pestvogel en Tjiftjaf. Opvallend áfwezige: Slechtvalk.

Na een dag hard werken hebben we gezellig en lekker gegeten. De afhaalchinees stelde ons ook dit jaar niet teleur.
Tijdens het uitbuiken nam Dirk-Jan ons mee op een visuele reis naar verre oorden te weten twee uitersten: het dierenrijke Krugerpark in zuidelijk Afrika en het land van de duizend meren, Finland. Wat een natuur daar! En hoe vastgelegd!
Dat Nederland ook mooi kan zijn liet Bendiks ons zien met zijn platen van Veluwe en rivierengebied.

Al met al een intensieve maar ontspannende dag en zoals voorgaande keren voor herhaling vatbaar.
Mensen bedankt!