Welkom, geinteresseerde Heidehipper

Dit weblog is bedoeld om het gezamenlijke vogelen wat te blijven stimuleren. Hiertoe wordt jaarlijks een ongedwongen excursieprogramma opgesteld.

donderdag 28 januari 2010

Reisverslag Geert Jan: Sumatra en de Filippijnen, jan. 2010

Zwolle, 25 januari 2010
Beste Heidehippers,
De afgelopen twee weken ben ik voor mijn adviesbureau, in opdracht van Tear naar Sumatra en de Filippijnen gereisd als teamleider noodhulp. West Sumatra werd op 30 september 2009 getroffen door een aardbeving waarbij circa 1,100 mensen overleden zijn. De Filippijnen werden in het najaar van 2009 getroffen door een aantal tyfoons die veel krachtiger waren dan ze daar gewend zijn waarbij veel mensen zijn overleden. Ik maak t.z.t. een kort inhoudelijk verslag van de reis op mijn blog (zie www.will2sustain.com). Daarnaast ben ik bezig met een PowerPoint van mijn reis. Een artikel in een van de dagbladen zit er ook aan te komen.
Maar voor jullie een kort verslag van de vogelsoorten die ik heb mogen waarnemen. Ik vertrok op zondag 10 januari jongstleden en ben zaterdag 23 januari in Nederland aangekomen en heb daartussen geen dag vrij gehad. Goed om duidelijk te maken dat ik in vergelijking met andere reizen veel minder tijd heb gehad om actief de natuur in te gaan.
Ik reisde eerst via Kuala Lumpur en Jakarta naar Padang, West Sumatra, waar ik in de avond van de 11de aankwam. Op het vliegveld van Jakarta zijn wat tuintjes en daar zag ik direct een lifer, namelijk de Roetkopbuulbuul (Pycnonotus aurigaster) en een niet op naam te krijgen vleermuissoort. Het veraste me dat zo’n voor mij typische Afrikafamilie van buulbulen ook hier te vinden was. In Padang kwam ik in de avond aan en de volgende dag zijn we in vergaderingen geweest en hebben we de gevolgen van de aardbeving in de stad Padang zelf gezien.
De eerste vijf dagen ben ik in Padang gebleven en heb ik organisaties bezocht waaraan Tear geld heeft toevertrouwd om nood te lichten. Ik heb een avondwandeling gemaakt langs een rivier aan de rand van Padang, samen met een Engelse en Indonesische collega en dit leverde direct wat mooie soorten op waaronder Grote pieper, Mangrovereiger en Boerenzwaluwen, maar ook lifers als de Witborstwaterhoen (Amaurornis phoenicurus), Witkraagijsvogel (Halcyon chloris) en Zuidzeezwaluw (Hirundo tahitica).
In het weekend hadden we een andere uitvalsbasis, een hotel aan de Indische Oceaan, in Pariaman. We kwamen daar na een veldbezoek in de avond aan en tijdens de strandwandeling cirkelde mijn eerste Brahmaanse wouw boven het strand. Het hotel had een rustige, grote tuin en daar ben ik zaterdagochtend vroeg eens goed doorheen gaan wandelen en dat leverde ook een aantal mooie vogels op, met als klapper de Maleise papegaaiduif (Treror verans) – zie foto hieronder, maar ook andere lifers als Spitsstaartbronzemannetje (Lonchura striata), Muskaatvink (Lonchura punctulata), Javaanse prinia (Prinia familiaris), Bruine klauwier (Lanius cristatus), en Gewone iora (Aegithina tiphia).


Na het weekend kwam ik terug in Padang, waar ik nog een avondwandeling maakte maar dit leverde geen nieuwe soorten op , maar wel een mooie wandeling over o.m. een spoorbrug en een lange, oude, wiebelige bamboebrug. Woensdag 20 januari was wederom een reisdag, van Padang via Jakarta en Singapore naar Manilla, de Filippijnen. Op vliegveld Singapore kon ik de Treurmania bijschrijven op mijn lijst, een inmiddels bekende soort voor me. Manilla was sinds 1997, toen ik er voor het eerst was, enorm veranderd. De stad heeft nu echt een uitstraling van een metropool met een enorme skyline. Hier ben ik slechts twee dagen geweest om de twee projectpartners te ontmoeten met wie we hier samenwerken. Tijdens een veldbezoek op de laatste dag zag ik een luidruchtige vogel zitten. Ik had geen verrekijker bij me en nam een foto van het beest. Met veel inzoomen kon ik de soort determineren als zijnde de Gestreepte graszanger (Megalarus palustris) –zie foto hieronder. Ziedaar mijn eerste lifer gedetermineerd met mijn fotocamera! In totaal mocht ik tijdens deze reis 26 vogelsoorten zien waaronder 13 levensoorten. Wat me toch vooral opviel was:
- Veel minder vogels dan in Afrika, waarschijnlijk door bevolkingsdruk, intensieve jacht voor de pan en voor de volières;
- Veel ‘Afrikaanse’ families, zijn niet zozeer Afrikaans doch eerder tropisch te noemen, zoals de honingzuigers, buulbuuls, fruitetende duiven etc;
- Wat is de boerenzwaluw toch een bijzondere soort in het opzicht dat deze soort zo wijd verspreid is; en
- De meest algemene soort in Padang was…….. de ringmus. Een succesvol geïntroduceerde exoot.

Vriendelijke groet,
Geert Jan

Winter big day 2009 weer groot succes!

De start van deze winter big day van 3 januari 2009 was zoals voorgaande jaren in Dronten, met als gebied zuidelijk en oostelijk Flevoland. Het was een winterse, koude dag met veel bevroren water. Bij de Knardijk was het bijzonder druk met schaatsvolk. Watervogels concentreerden zich bij wakken en onbevroren kwelsloten. De grote wateren als ketelmeer en IJsselmeer waren nog steeds grotendeels ijsvrij.

Jeroen was te ziek en daardoor moesten Simon en Hans samen de klus klaren. Annelies had problemen met de oppas zodat er dit jaar geen damesteam gevormd kon worden. Het resulteerde in de volgende teams:
- Simon en Hans,
- Dirk-Jan, Bendiks en Judith,
- Peter en André,
- Cees en Pieter.

Onder het motto “meedoen is belangrijker dan winnen” gingen de vier teams er vanaf 8.30 uur erg fanatiek tegen aan om de meeste soorten te scoren.
Er zijn door de teams verschillende strategieën toegepast. Zo hebben Peter en André voor een half uur de schaatsen onder gebonden. Heeft dit inderdaad extra soorten opgeleverd of deed deze actie hen op deze koude dag de das om?
De fotoboys lieten zich afleiden door kruiend ijs dat ze digitaal wilden vastleggen. Judith kon ze hiervan niet weerhouden. Misschien konden ze het goed maken door aan het einde van de dag de bossoorten te gaan doen.
Simon en Hans werden gevreesd voor hun sterke vogelkennis en scherpte, dat altijd garant staat voor een lange scorelijst.
Cees en Pieter hadden voor deze dag het uitgangspunt: 'sober en doelmatig'. Wellicht met de minst gereden kilometers kwamen ze ruim vóór vijf uur als eerste terug met het gevoel ouderwets lekker gevogeld te hebben.

Na veel getel, gehertel, ongeloof, verwarring, gecheck en gedubbelcheck kwam het uiteindelijk tot de volgende eindstand:
Dirk-Jan, Bendiks en Judith: 81
Peter en André: 85
Simon en Hans: 87
Cees en Pieter: 88

In totaal zijn er gezamenlijk circa 102 verschillende vogelsoorten gezien.
Als leukere soorten zijn te melden: Zeearend (OVP + IJsselmonding), Ruigpootbuizerd, Kleine rietgans, Topper, Bokje, Houtsnip, Bonte kraai, Kruisbek, Frater, Pestvogel en Tjiftjaf. Opvallend áfwezige: Slechtvalk.

Na een dag hard werken hebben we gezellig en lekker gegeten. De afhaalchinees stelde ons ook dit jaar niet teleur.
Tijdens het uitbuiken nam Dirk-Jan ons mee op een visuele reis naar verre oorden te weten twee uitersten: het dierenrijke Krugerpark in zuidelijk Afrika en het land van de duizend meren, Finland. Wat een natuur daar! En hoe vastgelegd!
Dat Nederland ook mooi kan zijn liet Bendiks ons zien met zijn platen van Veluwe en rivierengebied.

Al met al een intensieve maar ontspannende dag en zoals voorgaande keren voor herhaling vatbaar.
Mensen bedankt!