Welkom, geinteresseerde Heidehipper

Dit weblog is bedoeld om het gezamenlijke vogelen wat te blijven stimuleren. Hiertoe wordt jaarlijks een ongedwongen excursieprogramma opgesteld.

zondag 6 september 2009

Steengroeve Winterswijk 5-sept-2009 'je bent nog snel maar ook eerder moe'












Onze score:
Pyriet-kristallen (goud) vinden was niet al te moeilijk.
Cees, Peter en uiteindelijk ook Pieter en André vonden, na enkele kuubs steen te hebben verplaatst, voetafdrukken van sauriers (uit het Trias tijdperk). Jeroen moet hiervoor nog een keer terug.
Toch kwam Bendiks met de meeste afdrukken thuis, maar dan uit een ietwat latere periode, zo'n 240 miljoen jaar later (digitale periode).
Van te voren niet gedacht maar je kan je prima een dag vermaken in de groeve. Wellicht een terugkerend jaarlijks uitje? Of eerst Makreelvissen op Noorzee?


Achtergronden
De steengroeve in Winterswijk, nabij de buurtschap Ratum, is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. De groeve is sinds 1932 in gebruik en wordt tegenwoordig geëxploiteerd door de firma Ankerpoort. Van de drie groeves is nog een in gebruik. Dit is de laatste die hier nog kan worden geëxploiteerd. De kalksteen die gewonnen wordt, is afkomstig uit de Muschelkalk en is hier als dolomitische kalksteen ontwikkeld. De steen is vrij zacht. De kalksteen wordt vermalen en voornamelijk gebruikt in de wegenbouw.

Het gesteente dat hier voorkomt stamt uit het geologisch tijdvak Trias en is gevormd tussen circa 240 - 236 miljoen jaar geleden in een ondiepe zee (gelijkend op de Waddenzee). Door een plooiing in het aardoppervlak en doordat er haast verticale verschuivingen in het oppervlak plaats hebben gevonden, liggen de oudere afzettingen hier hoger dan elders. Het betreffende gebied is slechts 2800 meter lang, 200 meter breed en zo'n 40 meter dik en is bekend door de vondsten van fossielen. De vondsten variëren van schelpen zoals Myophora tot botresten van vier soorten Nothosaurus (N. juvenilis Edinger, 1921; N. marchicus Koken, 1893; N. winkelhorsti Klein & Albers, 2009; N. winterswijkensis Albers and Rieppel, 2003 [1][2]. Daarnaast komen verscheidene mineralen, zoals marcasiet, galeniet, calciet en het Winterswijks 'goud' pyriet voor.

Door het zeer rustige sedimentatiemilieu zijn diverse verschijnselen bewaard gebleven. Bekend zijn onder andere golfribbels, krimpscheuren en regendruppelputjes. Daarnaast zijn ichnofossielen van wormachtige dieren bekend en pootafdrukken van sauriërs.

In de toplagen bovenop de kalksteen en dicht tegen het maaiveld zijn plaatselijk fraaie opdooiverschijnselen (cryoturbatie) waarschijnlijk daterend uit de laatste ijstijd, het Weichselien, te zien.

Winter big day 2009 weer groot succes!

De start van deze winter big day van 3 januari 2009 was zoals voorgaande jaren in Dronten, met als gebied zuidelijk en oostelijk Flevoland. Het was een winterse, koude dag met veel bevroren water. Bij de Knardijk was het bijzonder druk met schaatsvolk. Watervogels concentreerden zich bij wakken en onbevroren kwelsloten. De grote wateren als ketelmeer en IJsselmeer waren nog steeds grotendeels ijsvrij.

Jeroen was te ziek en daardoor moesten Simon en Hans samen de klus klaren. Annelies had problemen met de oppas zodat er dit jaar geen damesteam gevormd kon worden. Het resulteerde in de volgende teams:
- Simon en Hans,
- Dirk-Jan, Bendiks en Judith,
- Peter en André,
- Cees en Pieter.

Onder het motto “meedoen is belangrijker dan winnen” gingen de vier teams er vanaf 8.30 uur erg fanatiek tegen aan om de meeste soorten te scoren.
Er zijn door de teams verschillende strategieën toegepast. Zo hebben Peter en André voor een half uur de schaatsen onder gebonden. Heeft dit inderdaad extra soorten opgeleverd of deed deze actie hen op deze koude dag de das om?
De fotoboys lieten zich afleiden door kruiend ijs dat ze digitaal wilden vastleggen. Judith kon ze hiervan niet weerhouden. Misschien konden ze het goed maken door aan het einde van de dag de bossoorten te gaan doen.
Simon en Hans werden gevreesd voor hun sterke vogelkennis en scherpte, dat altijd garant staat voor een lange scorelijst.
Cees en Pieter hadden voor deze dag het uitgangspunt: 'sober en doelmatig'. Wellicht met de minst gereden kilometers kwamen ze ruim vóór vijf uur als eerste terug met het gevoel ouderwets lekker gevogeld te hebben.

Na veel getel, gehertel, ongeloof, verwarring, gecheck en gedubbelcheck kwam het uiteindelijk tot de volgende eindstand:
Dirk-Jan, Bendiks en Judith: 81
Peter en André: 85
Simon en Hans: 87
Cees en Pieter: 88

In totaal zijn er gezamenlijk circa 102 verschillende vogelsoorten gezien.
Als leukere soorten zijn te melden: Zeearend (OVP + IJsselmonding), Ruigpootbuizerd, Kleine rietgans, Topper, Bokje, Houtsnip, Bonte kraai, Kruisbek, Frater, Pestvogel en Tjiftjaf. Opvallend áfwezige: Slechtvalk.

Na een dag hard werken hebben we gezellig en lekker gegeten. De afhaalchinees stelde ons ook dit jaar niet teleur.
Tijdens het uitbuiken nam Dirk-Jan ons mee op een visuele reis naar verre oorden te weten twee uitersten: het dierenrijke Krugerpark in zuidelijk Afrika en het land van de duizend meren, Finland. Wat een natuur daar! En hoe vastgelegd!
Dat Nederland ook mooi kan zijn liet Bendiks ons zien met zijn platen van Veluwe en rivierengebied.

Al met al een intensieve maar ontspannende dag en zoals voorgaande keren voor herhaling vatbaar.
Mensen bedankt!